Ugrás a tartalomra
SZÜLETÉSNAPI KEDVEZMÉNYEK - Október 10.-20. között minden termék akciós 🥳
SZÜLETÉSNAPI KEDVEZMÉNYEK Október 10-20 között
Mézeskalács

Mézeskalács

Ez a klasszikus mézzel ízesített finomság sokféle formát ölthet, akár hazikó vagy karácsonyfadísz is készülhet belőle. A fűszereket kedvünkre variálhatjuk - kísérletezhetünk például egy csipet kardamommal, szegfűszeggel vagy szerecsendióval is -, de a gyömbér és a fahéj elengedhetetlen. Mázzal vagy anélkül, légmentesen lezárva hetekig eláll, sőt egyre finomabb lesz. 

Hozzávalók:


18-20 csillaghoz:

-50 gr vaj

-100 gr világosbarna nádcukor

-100 gr folyékony méz

-225 gr finomliszt, plusz a munkafelületre

-½ teáskanál sütőpor

-½ teáskanál szódabikarbóna

-1 teáskanál őrölt gyömbér

-1 teáskanál őrölt fahéj

-½ közepes méretű tojás

-semleges ízű olaj, a tepsi kiolajozásához.


A díszítéshez:

-fehér cukormáz

-madzag vagy szalag.


Elkészítés:


A vajat, a cukrot és a mézet óvatosan, kevergetve melegítsük össze. A tűzről levéve adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük, míg morzsás állagú nem lesz. Gyúrjuk össze a tojással. Ha nagyon ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.

Lisztezett felületen formáljunk a tésztából gombócot, és gyúrjuk-simogassuk az ujjainkkal, amíg sima és fényes felületű lesz. Csomagoljuk műanyag fóliába, és tegyük be a hűtőszekrénybe néhány órára vagy egy egész éjszakára.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Kenjünk ki 2 nagy tepsit olajjal.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 2 mm vastagra, szúrjunk ki belőle 10 cm-es csillagokat. A maradék tésztát gyúrjuk össze, és még egyszer nyújtsuk ki. A csillagokat helyezzük a tepsire - nem fognak nagyon megnőni, ezért viszonylag szorosan egymás mellé tehetjük őket. Ha később fel akarjuk őket akasztani, akkor egy nyárssal fúrjunk beléjük lyukat.

Süssük aranybarnára körülbelül 12 perc alatt. A lyukak valamelyest összezáródnak sütés közben, ezért a nyárssal szúrjuk át őket újra. Mielőtt megkeményednek és törékennyé válnak, lapáttal nyúljunk a kekszek alá, és tegyük át őket egy rácsra hűlni.

A kihűlt kekszeket tetszés szerint díszíthetjük a mázzal. Hagyjuk a mázat 1-2 órán át szilárdulni, mielőtt eltennénk vagy felakasztanánk a kekszeket.

Előző cikk Táplálkozási szokásaink vannak legnagyobb befolyással egészségünkre
Következő cikk Nyers virágpor – természetes gyógymód a parlagfű allergiára