Mézeskalács
Ez a klasszikus mézzel ízesített finomság sokféle formát ölthet, akár hazikó vagy karácsonyfadísz is készülhet belőle. A fűszereket kedvünkre variálhatjuk - kísérletezhetünk például egy csipet kardamommal, szegfűszeggel vagy szerecsendióval is -, de a gyömbér és a fahéj elengedhetetlen. Mázzal vagy anélkül, légmentesen lezárva hetekig eláll, sőt egyre finomabb lesz.
Hozzávalók:
18-20 csillaghoz:
-50 gr vaj
-100 gr világosbarna nádcukor
-225 gr finomliszt, plusz a munkafelületre
-½ teáskanál sütőpor
-½ teáskanál szódabikarbóna
-1 teáskanál őrölt gyömbér
-1 teáskanál őrölt fahéj
-½ közepes méretű tojás
-semleges ízű olaj, a tepsi kiolajozásához.
A díszítéshez:
-fehér cukormáz
-madzag vagy szalag.
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a mézet óvatosan, kevergetve melegítsük össze. A tűzről levéve adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük, míg morzsás állagú nem lesz. Gyúrjuk össze a tojással. Ha nagyon ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Lisztezett felületen formáljunk a tésztából gombócot, és gyúrjuk-simogassuk az ujjainkkal, amíg sima és fényes felületű lesz. Csomagoljuk műanyag fóliába, és tegyük be a hűtőszekrénybe néhány órára vagy egy egész éjszakára.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Kenjünk ki 2 nagy tepsit olajjal.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 2 mm vastagra, szúrjunk ki belőle 10 cm-es csillagokat. A maradék tésztát gyúrjuk össze, és még egyszer nyújtsuk ki. A csillagokat helyezzük a tepsire - nem fognak nagyon megnőni, ezért viszonylag szorosan egymás mellé tehetjük őket. Ha később fel akarjuk őket akasztani, akkor egy nyárssal fúrjunk beléjük lyukat.
Süssük aranybarnára körülbelül 12 perc alatt. A lyukak valamelyest összezáródnak sütés közben, ezért a nyárssal szúrjuk át őket újra. Mielőtt megkeményednek és törékennyé válnak, lapáttal nyúljunk a kekszek alá, és tegyük át őket egy rácsra hűlni.
A kihűlt kekszeket tetszés szerint díszíthetjük a mázzal. Hagyjuk a mázat 1-2 órán át szilárdulni, mielőtt eltennénk vagy felakasztanánk a kekszeket.